تولید بنزین و گازوئیل با فرایند GTL

فرآیند-GTL---کیان-پترولیوم
فرآیند-GTL—کیان-پترولیوم

مزایای فرایند GTL:

  • حمل و نقل آسان و ارزان به دلیل مایع بودن محصولات
  • کیفیت بالاتر محصولات نسبت به سایر روش های تهیه
  • ارتقاء میزان بازدهی فرایند احتراق در موتورها
  • تولید محصولات گران قیمت
  • اقتصادی بودن طرح به ویژه در مناطق دور دست
  • وجود منابع قابل توجه مواد اولیه(گاز طبیعی) در کشور
  • سوخت های حاصل از فرایند GTL برا حمل و نقل شفاف ،پاک،عاری از گوگرد و آروماتیک است و عدد ستان بالایی دارد و جز ایده آل ترین سوخت ها محسوب می گردد.
  • سوخت حاصل از فرایند GTL در مقایسه با سوخت های پالایشگاهی،هیچ گونه پیامد برای گرم شدن جهان ندارد و پیامد کمتری در اسیدی شدن هوا،مه آلودگی و انتشار کمتر مواد معلق دارد.
  • یکی از تولیدات فرعی واکنش فیشرتروپس آب است که حجم آن با مواد میان تقطیری تولید شده برابر خواهد بود.در مناطقی که کمبود آب وجود دارد، از این آب می توان برای مصارف آبیاری استفاده کرد.

مزایای بنزین و گازوئیل حاصل از فرایند GTL

بنزین:

سوخت مایع حاصل از تقطیر نفت خام اساسا شامل سولفور ، نیتروژن و ترکیبات آروماتیک و سایر ناخالصی ها می باشد و زمانی که سوخته می شود تولید مونو اکسید کربن،اکسیدهای نیتروژن و گوگرد و سایر ناخالصی ها می کند که همه آنها باعث آلودگی هوا میشود در حالی که بنزین تولیدی از تکنولوزی GTL با عدد ستان بالا،میزان کم گوگرد و آروماتیک ها باعث احتراق بسیار پاک با بیشترین راندمان در موتورهای بنزینی خواهد شد و بدون رنگ و بو بوده و مسومیت کمی دارند. از نظر کلی بنزین حاصل از GTL سخت ترین استانداردهای محیط زیستی اروپا و آمریکا را به راحتی پشت سر میگذارند. در حال حاضر،کشورهای مختلف سعی در جهت افزایش کیفیت بنزین مورد نیاز برای حمل و نقل دارند. به عنوان مثال آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا قوانینی را برای پالایشگاه ها وضع کرده است تا محتوای گوگرد در سوخت بنزین را به ۹۷ درصد (از ppm 500 به ppm1500) برساند. این قوانین از سال ۲۰۰۶ به مرحله اجرا رسیده است و تا سال ۲۰۰۹ کاملا ضروری است. ژاپن،استرالیا و اتحادیه اروپا نیز سری جدیدی از استانداردها را در سال ۲۰۰۶ وضع کرده اند. مجموع گوگرد موجود در بنزین   GTLکمتر از ppm1 می باشد. خلوص بالا و میزان پایین گوگرد بنزینGTL به عنوان یک معیاری از میزان گوگرد سوخت ها در آینده خواهند شد.

گازوئیل:

گازوئیل حاصل از تکنولوژی GTL کیفیت بسیار بالاتری نسبت به گازوئیل نفت خام دارد. گازوئیل GTL دارای:۱.عدد ستان بالا (حداقل ۷۰)،۲.گوگرد کم(حداقل pp5)،۳.آروماتیک های کم(کمتر از ۱ درصد) می باشد. گازوئیلGTL در تمامی موتورهای دیزلی با کیفیت بسیار بالا و کمترین صدا مورداستفاده قرار می گیرد. عدد ستان بالا و میزان کم گوگرد و آروماتیک ها باعث احتراق بسیار پاک با بیشترین راندمان خواهد شد.گازوئیل ترکیبی با کمترین آلودگی می سوزد و برای صنایع شیمیایی بر پایه گازوئیل به عنوان بهترین سوخت برای موتورها مورد استفاده قرار می گیرد. گازوئیل راندمان انرژی بالاتری نسبت به بنزین دارد و تولید دی اکسید کربن را در بخش حمل و نقل کاهش می دهد.

فناوری GTL در ایران

طبق پیش بینی ها ی موجود تقاضای نفت در آسیا در سال ۲۰۲۰به ۳۴۹۹ میلیون بشکه در روز بالغ می گردد ( یعنی در حدود دو برابر تقاضای ۱۷۵۸ میلیون بشکه ای آن در سال ۱۹۹۶). بنابراین GTL در آینده امیدوار کننده ،رقابت تنگاتنگی بادیگر طرح های توسعه مراکز پالایشی و با هدف پاسخ بهرشد تقاضای نفت خصوصا فرآورده های میان تقطیر در آسیا خواهد داشت. همچنین کاهش آلودگی ناشی از انتشارCO2 از جمله موارد قابل توجه در توسعه تولید GTL در آینده به شمار می رود.

ایران در بطن کشورهای تولید کننده عمده نفت و گاز است. ایران با ۱۵ کشور مرز آبی و خاک مشترک دارد. همچنین ایران با داشتن ۸۰ میلیون جمعیت از نیروی متخصص قوی تری برخوردار است. بدین طریق و با در نظر گرفتن حجم عظیم منابع گازی،موقعیت جغرافیایی و نیروی انسانی، ایران می تواند به سرعت به عنوان یکی از اصلی ترین تامین کنندگان گاز طبیعی در بازارهای جهانی ظاهر شود. با این شرایط توجه بیشتر به صنعتGTL به نسبت صادرات گاز به صورت خام می تواند تحول بزرگ تر در عرصه اقتصاد ایران در آینده داشته باشد.

وجود مخازن عظیم گازی یکی از عوامل اساسی در اقتصادی بودن یک طرحGTL است. برای مثال میزان گاز مورد نیاز برای یک واحد تولیدی GTL به رقم ۷۰ هزار بشکه در روز و به مدت ۲۵ سال حدود ۵.۵ تریلیون فوت مکعب است. بهره برداری مناسب از ذخایر گاز طبیعی به عنوان دومین کشور برخوردار از این ذخایر سال هاست که مورد توجه برنامه ریزان و دست اندر کاران کشور قرار گرفته است. از سوی دیگر در حال حاضر سالیانه نزدیک به ۱۲۰ میلیون متر مکعب از ذخایر گاز طبیعی به دلیل عدم فراورش و یا در دسترس نبودن کاربرد مناسب سوزانده می شود. این در حالی است که می توان با این مقدار گاز طبیعی سالیانه بیش از ۱۰۰ میلیون تن فرآورده های شیمیایی متنوع ایجاد کرد. برای نمونه با آن مقدار گاز طبیعی میتوان  خوراک ۸۰ واحد بزرگ متانول با ظرفیت سالیانه هر کدام ۱.۷ میلیون تن را فراهم کرد.

یکی دیگر از ویژگی های اجرای پروژه های GTL در ایران این است که صرف نظر از سهم ایران در سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)،میتوان از مایعات میان تقطیری برای مصارف داخلی به جای نفت خام بهره برد؛ از این رو، به همان میزان،نفت خام صادراتی و درآمد ملی افزایش می یابد. سهم تخصیصی از سوی اوپک بر اساس تولیدات کشورهای عضو اوپک تعیین می شود؛از این رو اگر ایران بتواند تولیدات نفت خام خود را از این طریق افزایش دهد،سهم آن 

نیز بیشتر از میزان صادرات کنونی خواهد بود. از لحاظ مقدار،تولید هر بشکه محصولات فناوریGTLدو بشکه نفت خام برای صادرات را در پی دارد. بنابراین با توجه به روند رو به رشد مصرف آینده محصولات سوختی برای ایران، استفاده از GTL لازم و ضروری به نظر میرسد.

مقالات مرتبط