پارافین جامد و پارافین مایع کیان پترولیوم

پارافین جامد و پارافین مایع

 در علم شیمی موادی به نام آلکان‌ها وجود دارند که با فرمول شیمیایی CnH2n+2 شناخته می‌شوند. در واقع پارافین یک نام عمومی برای همین دسته از مواد یعنی آلکان‌ها به شمار می‌رود. هر چند که باید اعتراف کرد پرسش پارافین چیست تنها به علم شیمی محدود نمی‌‌شود و پاسخ این پرسش و ماهیت کلی پارافین را در حوزه‌های دیگری نیز می‌توان جستجو کرد.  

پارافین به دو صورت جامد و مایع می باشد. پارافین کلوئیدی از هیدروکربن های انشعابی و پارافین جامد از هیدروکربن های خطی یا زنجیری تشکیل شده است و بنابراین ایزومر یکدیگرند. پارافین جامد در ۵۴ الی ۶۰ درجه سانتیگراد ذوب می گردد. وزن مخصوص آن ۹۰۱% الی ۸۹۸% است. توده ای سفید رنگ است ویسکوزیته آن در ۱۰۰ درجه سانتیگراد برابر ۷۵/۵ سانتی استوک می باشد پارافین های که توسط تولیدکنندگان به بازار عرضه می شود در ۶-۷ نوع می باشند که اختلاف آنها عمدتا روی نقطه ذوب می باشد. پارافین خمیری یا نرم دارای نقطه ذوب ۴۸-۴۲ درجه بوده و از آن برای ساختن شمع مومی و استارئین – آغشته کردن خلال های کبریت چوبی بی خطر – تهیه داروهای بهداشتی و آرایشی – تهیه شیشه های سخت – تهیه پارچه ها و کاغذهای صنعتی ضد آب و رطوبت – تهیه انواع واکس و جلادهنده ها – مرکب های جامد و صنایع لاستیک سازی استفاده می شود. جهت استفاده از پارافین در صنایع بهداشتی و آرایشی بایستی پارافین مورد پالایش قرار گرفته و درصد روغن آن کاهش داده شود. از جمله کاربردهای پارافین مایع پارفینه نمودن بشقاب های مقوایی – لیوان کاغذی و مقواهای بسته بندی و نیز پوشش دادن برخی میوه ها برای عدم تعرق و حفظ طراوت آن است. پارافین ماده ای بدون بو و اثر است.

پارافین مایع در مراقبت از پوست: پیدا کردن پارافین مایع ذکر شده به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده در کرم یا لوسیون می تواند برای برخی از مصرف کنندگان گیج کننده باشد. پس از همه این بحث ها، پارافین یک اصطلاح است که معمولا با شمع ها مرتبط است، که هیچ ارتباطی با مراقبت از پوست ندارد. اما نگاه عمیق تر به پارافین مایع نشان می دهد که این ماده بعنوان یک عنصر مراقبت شخصی در بسیاری از محصولات پوستی، از جمله کرم، لوسیون، مومیایی لب، صابون و حتی پماد اگزما استفاده می شود.

به پارافینی که به صورت جامد یافت می شود، موم پارافین، وکس پارافین یا پارافین جامد گفته می‌شود. موم پارافین یا پارافین وکس یک موم نرم و سفید یا بی رنگ است، که از نفت، زغال سنگ یا سنگ‌های نفتی استخراج می‌شود و از ترکیبی از مولکول‌های هیدروکربن اشباع موجود در بین بیست تا چهل اتم کربن تشکیل شده است. این ماده در دمای اتاق جامد است و شروع به ذوب شدن در حدود ۳۷ درجه سانتیگراد (۹۹ درجه فارنهایت) می‌کند. پارافین جامد از نظر شکل ظاهری بی رنگ، بی مزه و بی بو است. پارافین از نقطه ذوب کم برخوردار است. رنگ موم پارافین ما بسته به مقدار روغن آن و شفاف بودن آن متفاوت است.

موارد زیادی در خرید پارافین قابل توجه هستند. اما در ابتدا باید کاربری پارافین را مشخص کرد؛ زیرا مرغوبیت پارافین با توجه به کاربرد پارافین در صنعت مشخص می‌شود برای مثال در پارافین مورد نیاز برای صنعت شمع سازی باید دارای درصد روغن پایین تری باشد تا مرغوب تر محسوب شود اما در صنعت روانکاری کاملا بالعکس می‌باشد.

به طور کلی پارافین با رنگ سفید تر دارای مرغوبیت و کیفیت بالاتری نسبت به پارافین‌های شیری رنگ و کم رنگ می‌باشد. برای اطمینان از مرغوبیت و کیفیت پارافین می‌توان با شکستن پارافین دانه‌های کریستالی وسط آن را بررسی کرد به این صورت که هر چقدر این کریستال‌ها سفیدتر و بیشتر و شکری تر باشند پارافین مورد نظر مرغوب‌تر می‌باشد.

پارافین جامد، اغلب دارای ۳ تا ۵ درصد روغن می باشد که معمولا با رنگ سفید مایل به شیری دیده می‌شود و از حالت ژله‌ای برخوردار است. نقطه ذوب این ماده به طور معمول دمایی بین ۵۸ تا ۶۰ درجه‌ی سانتیگراد می‌باشد. و نقطه انجماد این محصول در محدوده ی  دمایی بین ۵۰ تا ۵۵ درجه‌ی سانتیگراد نیز می باشد. در واقع به این علت اکثرا این ماده را به صورت جامد دیده‌ایم. به پارافین جامدی که کیفیت بالا و درصد روغن پائینی دارد و سفید رنگ و بدون بو و طعم می باشد، پارافین وکس نیز گفته می شود. پارافین جامد به سه دسته‌ پارافین خوراکی، پارافین بهداشتی و پارافین صنعتی تقسیم می‌شود.

مقالات مرتبط