آنالیز گاز lpg شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک

فهرست مطالب

تاریخ بروزرسانی(Update Date): ۶ام مرداد ۱۴۰۵

آنالیز گاز lpg شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک
آنالیز گاز lpg شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک

معرفی شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک

شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک واقع در ۲۰ کیلومتری شهر اراک یکی از مهم‌ترین پالایشگاه های کشور است. این شرکت دومین تولیدکننده بنزین کشور است که آن را با استاندارد یورو۴ تولید می‌کند. این شرکت یکی از پیشرفته ترین پالایشگاه های کشور است که همواره به دنبال تحقیق و توسعه در راستا اهداف خود بوده است.از اقدامات شرکت در این راستا می‌توان به طراحی و احداث واحد های RCD و RFCC اشاره کرد. این واحدها منجر به کاهش آلایندگی و بهبود کیفیت محصولات این شرکت شده‌اند. همچنین این واحدها قابلیت تبدیل باقیمانده‌های سنگین نفتی به محصولات سبک‌تر و با ارزش افزوده بالاتر را فراهم می‌کنند.

یکی از محصولات اصلی این پالایشگاه گاز LPG است. این محصول به طور عمده از پروپان و بوتان تشکیل شده است و اغلب به عنوان سوخت استفاده می‌شود.در ادامه مقاله به بررسی آنالیز گاز LPG شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک می‌پردازیم.

بررسی پارامترهای آنالیز گاز LPG

Sp.gr

چگالی نسبی (Specific Gravity) نسبت چگالی یک ماده به چگالی یک ماده مرجع است که معمولاً آب خالص در دمای ۶۰ درجه فارنهایت (۱۵.۵۶ درجه سانتی‌گراد) در نظر گرفته می‌شود. چگالی آب در این دما حدود ۱ g/cm³ است، و مقدار استاندارد چگالی نسبی برای این مخلوط بین ۰.۵۶ تا ۰.۵۸ تعیین شده است.

انحراف از این محدوده می‌تواند بر ویژگی‌های کلیدی محصول تأثیر بگذارد؛ چگالی نسبی بالاتر از حد استاندارد ممکن است باعث کاهش فراریت و افزایش چسبندگی شود، که در عملکرد فرآیندهای صنعتی مانند سوخت‌رسانی و تبخیر تأثیر منفی دارد. از سوی دیگر، چگالی نسبی کمتر از محدوده استاندارد می‌تواند منجر به افزایش بیش از حد فراریت، کاهش پایداری محصول، و ایجاد مشکلات در حمل‌ونقل و ذخیره‌سازی شود.

به همین دلیل، تولیدکننده موظف است این محصول را در محدوده استاندارد چگالی نسبی عرضه کند تا ضمن حفظ کیفیت و عملکرد مطلوب، از بروز مشکلات عملیاتی در کاربردهای صنعتی و تجاری جلوگیری شود.

C3 و C4

C3وC4 دو پارامتر کلیدی در آنالیز گاز ال‌ پی ‌جی (LPG) هستند که نسبت این دو تعیین‌کننده نوع گاز، یعنی گرم یا سرد بودن آن می‌باشد. برای درک بهتر این موضوع، لازم است ابتدا این دو نوع گاز را تعریف کنیم:

گاز مایع سرد به محصولی اطلاق می‌شود که درصد پروپان آن از بوتان بیشتر است. دلیل این موضوع به نقطه جوش متفاوت این دو ماده برمی‌گردد. پروپان دارای نقطه جوش پایین‌تری نسبت به بوتان است، به همین دلیل در شرایط آب و هوایی سرد، گاز ال‌پی‌جی (LPG) همچنان به صورت گاز باقی می‌ماند و قابل استفاده است.در مقابل، اگر درصد بوتان در مخلوط بیشتر باشد، نقطه جوش گاز ال‌پی‌جی نیز افزایش می‌یابد و در دماهای پایین‌تر، این گاز ممکن است به مایع تبدیل شود و عملکرد مناسبی نداشته باشد. بنابراین، انتخاب نوع گاز ال‌پی‌جی باید با توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیم منطقه انجام شود تا از کارایی مطلوب آن اطمینان حاصل گردد.

مطابق با آنالیز گاز LPG شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک، گاز LPG از نوع گرم می‌باشد زیرا درصد بوتان آن از پروپان بیشتر است. البته در پایین تصویر آنالیز در بخش Note 2 یادداشتی آمده است که این پالایشگاه، آنالیز خود را متناسب با فصل های سال تغییر می‌دهد. به طور مثال در تاریخ ۱ آبان تا ۱ فروردین گاز LPG سرد ارائه می‌شود. این موضوع نشان از انطباق‌پذیری شرکت پالایش شازند اراک با فصل های سال و نیاز های مشتریان دارد.

هیدروژن سولفید

هیدروژن سولفید گازی مضر و سمی است که هر چقدر میزان آن در آنالیز گاز LPG کمتر باشد، آن محصول از کیفیت بیشتری برخوردار است. هیدروژن سولفید در صورت سوختن گاز گوگرد دی اکسید تولید می‌کند سپس این گاز با بخار آب موجود در هوا ترکیب می‌شود و اسید سولفوریک را به وجود می‌آورد. این فرآیند می‌تواند منجر به باران‌های اسیدی شود که پیامدهای زیست‌محیطی جدی به همراه دارد.

علاوه بر آن، هیدروژن سولفید می‌تواند مشکلات تنفسی ایجاد کند و برای سلامتی انسان خطرناک باشد. همچنین این ماده سمی به تجهیزات صنعتی نیز آسیب می‌رساند. بنابراین هیدروژن سولفید باید از گاز LPG حذف شود. همانطور که در آنالیز گاز LPG شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند اراک می‌بینیم مقدار این گاز کنترل‌شده است.

خرید گاز LPG پالایشگاه نفت امام خمینی شازند اراک

در این مقاله ضمن معرفی پالایشگاه نفت اراک، به بررسی آنالیز گاز ارائه شده پرداختیم. برای اطلاع از نحوه خرید می‌توانید به صفحه نحوه خرید گاز ال پی جی از بورس مراجعه کنید.در این صفحه به طور جامع درباره “پروسه خرید گاز مایع از بورس انرژی” صحبت شده است.