تاریخ آخرین بروزرسانی: ۱۶ام فروردین ۱۴۰۰
گازوئیل
گازوئیل یا نفت گاز یا سوخت دیزل به عنوان سوخت موتورهای دیزلی و تأسیسات حرارتی بکار میرود. محدوده هیدروکربنهای آن بین C14-C20 و حتی C25 با دامنه نقطه جوش ۳۸۵-۲۵۰ درجه سانتیگراد میباشد. نفت گاز گازوئیل عمدتاً از سه گروه پارافینیک ، نفتنیک و آروماتیک تشکیل شده ، دارای حداقل نقطه اشتعال ۵۴ °C و ماکزیمم نقطه ریزش ۰ °C میباشد. دانسیته آن در دمای ۱۵.۶ °C برابر با ۸۲۰-۸۶۰kg/m3 میباشد. مهمترین مشخصه آن عدد ستـان است که باید بیشـتر از ۵۰ باشد تا موتور نرم و بی صدا کار کند. سوخت دیزل به هر گونه سوخت مایع گفته میشود که در موتورهای دیزلی بکار رود.
این سوخت بیشتر از روش ویژهای در تقطیر جز به جز نفت مازوت بدست میآید اما روشهای دیگری نیز برای فراوری سوخت دیزل بدون بهرهگیری نفت وجود دارد که از جمله آنها میتوان به زیستدیزل، زیستتوده به مایع (BTL) و گاز به مایع (GTL) اشاره داشت که بهرهگیری جهانی از آنها به سرعت در حال افزایش است. برای ابهامزدایی میان گونه به دست آمده از گازوئیل نفت و دیگر گونهها، گونه نفتی را نفتدیزل یا پترودیزل مینامند .دیزل بسیار کم گوگرد گونه استاندارد برای تعریف دیزل میباشد که دارای گوگرد بسیار کم است.مطابق آمار سال ۲۰۰۷، نزدیک به همه سوخت دیزل بکار رونده در آمریکا و اروپا، از گونه بسیار کم گوگرد است.
کاربرد ها
این فرآورده گازوئیل به گونه ای مورد تصفیه شیمیائی و فیزیکی قرار می گیرد که ترکیبات هیدروکربنی متشکله، دارای عملکرد مناسبی در مشعلها و موتورهای احتراق داخلی است . رنگ طبیعی گازوئیل زرد کهربایی است کاربردگازوئیل به عنوان سوخت در موتورهای درون سوز دیزلی به عنوان سوخت در انواع مشعل های خانگی و صنعتی در خصوص تاثیرات بخارات گازوئیل بر سلامت انسان پژوهشگران انگلیسی در مطالعات خود به تاثیر مخرب آن بر اعصاب تنفسی و نحوه واکنش بدن نسبت به آن پیبردهاند، و به این ترتیب دلیل تفاوت واکنش بدن افراد به آلودگی هوا مشخص شد.
براساس مطالعات انجام شده توسط پزشکان ، ریه انسان دارای تعداد زیادی سنسورهای حسی بسیار دقیق است که قادر به انجام واکنش در برابر گازوئیل مواد خواهد بود. این واکنشها میتواند به صورت سرفه یا موارد این چنینی ظاهر شوند. از سوی دیگر این سلولهای عصبی میتوانند در شرایط نامطلوب و خاص درگیر واکنشهای تشدید شده قدرتمند مانند برونشیت یا آسم شوند. علاوه بر آسیبهای اعلام شده بخارات گازوئیل میتوان به سرطانزایی بالقوه مواد آروماتیک موجود در آن اشاره نمود.