تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ام فروردین ۱۴۰۰
انواع نفتا
به طبقهای از سوختهای مایع هیدروکربنی با فراریت و اشتعالپذیری بالا گفته میشود که در برج تقطیر پالایش نفت خامبین گازهای سبک (مثل الپیجی) و نفت سفید قرار میگیرد.
بخش عمده میعانات گازی یعنی نفتی که از چاه گاز برداشت میشود، انواع نفتا هستند که از آن به عنوان خوراک تولید فراوردههای مختلف پتروشیمی از جمله حلالها و رقیقکنندهها، مواد اولیه انواع پلاستیک، الیاف مصنوعی و الکلهای صنعتی استفاده میکنند. برای مثال بخش عمده تینرهای رنگرزی از نفتا تشکیل میشود و بیشتر ترکیبهای پلاستیکی اتیلنی با نفتا ساخته میشوند. همچنین با استفاده از فرایندهای کاتالیستی میتوان نفتا را به بنزینهای اکتان بالا و سوختهای نفتی دیگر نیز تبدیل کرد. انواع نفتا حلالی بسیار نیرومند با کاربردهای متنوع است
کاربرد ها
به همین جهت برای تولید مواد شوینده و تصفیه مواد هیدروکربنی دیگر نیز استفاده میشود. همچنین از انواع نفتا برای تولید جلادهندهها و لاکها و به عنوان سوخت گرمایشی و پختوپز (مشابه گاز مایع و نفت سفید) نیز استفاده میشود. نفتا بهطور دقیق شامل هیدروکربنهای دارای ۵ تا ۱۲ اتم کربن میشود که نقطهٔ جوش آنها از ۳۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد متغیر است. یعنی اگر نفت خام را از ۳۰ درجه تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت دهیم و بخش جوشیده را جدا کنیم انواع نفتا به دست خواهد آمد.
نفتا به عنوان یکی از مهمترین خوراک های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی است. نفتا در پالایشگاه های نفت خام به طور معمول خوراک واحدهای بنزین سازی (Catalytic Reforming) و ایزمریزاسیون می شود تا با تولید ریفورمیت (Reformate) و ایزومریت (Isomerate) در استخر بنزین ممزوج و به عنوان سوخت عرضه گردد. این نکته را نیز باید اشاره کرد که مجتمع های پتروشیمی در فرایندهای پایه، کراکر با بخار (Steam Cracker) و آروماتیک سازی (Catalytic Reforming) اقدام به تولید الفین های سبک (اتیلن،پروپیلن و بوتادین و بوتیلنها) و آروماتیک ها (بنزن، تولوئن و زایلن) می نمایند که خوراک این واحدها نیز نفتای سبک و سنگین می باشد.