
الکل و کاربرد های آن را بشناسیم
از نظر علم شیمی هر مادهی كه در فرمول شیمیایی آن عامل هیدروكسیل(-OH) وجود داشته باشد، الكل محسوب مى شود و الکل انواع مختلفی دارد که در این مقاله با آن ها اشنا میشویم.
الكل از مشتقات هیدروكربن هاست كه در آنها هرمولكول، تركیبی ازچند اتم هیدروژن و كربن مى باشد. نهایت، یك عامل (OH) جانشین یك اتم هیدروژن مى گردد. و بنابر تعداد عامل(OH) ، الكلها را یك یاچند ظرفیت مى گویند.
الكل و کاربرد های آن:
الف) الكل متیلیك
ساده ترین الكلها، الكل متیلیك است كه مبنی الكل های یكظرفیتی مى باشد. الكل متیلیك از تقطیر چوب به دست مى آید و ازاین رو به آن عرق چوب نیز مى گویند. این ماده مایعی استبی رنگ كه در ۶۶ درجه سانتی گراد مى جوشد، با شعله كمی آبی رنگ مى سوزد و چون با آب مخلوط گردد، تقلیل حجم یافته و تولیدحرارت مى كند.
الكل متیلیك، در صنایع رنگسازی كاربرد دارد. به علاوه سمى است قوی كه با شرب ۸ تا ۱۰ گرم آن اختلالات هاضمه و اغلبكوری دست داده و تلف مى كند.
پس از الكل متیلیك یا متانول بقیه الكل های یك ظرفیتی یا یك عاملی را به الكل های نوع اول، دوم و سوم طبقه بندی مى كنند.
اتانول كه موضوع بحث ماست، در زمره الكل های نوع اول است.هم چنین الكل های دو ظرفیتی و سه ظرفیتی و … نیز وجود دارد كه مى توان از ضدیخ به عنوان الكل دو ظرفیتی (یا الكل دو عاملى اشباع) و گلیسیرین به عنوان الكل سه ظرفیتی (یا الكل سه عاملى اشباع) نام برد.
ب) الكل اتیلیك
اگر واژه الكل بدون هیچ پسوند یا پیشوندی به كار رود، مقصود الكل اتیلیك یا اتانول است كه معروفترین انواع الكل مى باشد. در آینده خواهیم دید كه الكل اتیلیك در صنایع گوناگون و در زندگی روز مره مردم، كاربرد زیادی دارد.
چنان كه در مقدمه اشاره شد، موضوع بحث ما در این نوشتارمنحصرا الكل اتیلیك یا اتانول است. و هر كجا در این رساله، واژه الكل را بدون افزودن كلمه دیگر به كار بریم مقصودمان همین نوع الكل مى باشد.
اتانول به طور طبیعی و به مقدار بسیار كم در نان (۵/۰ درصد)،مغزانسان و گیاهان وجود دارد. علاوه بر مخمر و بعضی باكترىها،بدن انسان نیز مقدار چشمگیری الكل تولید مىكند. در اكثر موارد،تمام این تولید، مربوط به میكروب های موجود در روده انسان مى باشد. برای آشنایی بیش تر با این ماده، به تبیین اوصاف الكل وآثار ظاهری الكل برجسم و روان آدمی مى پردازیم.
1 – ویژگى های الكل و آثار آن
الكل اتیلیك در ۳/۷۸ درجه سانتی گراد به جوش مى آید و در۱۱۴-درجه ذوب مى شود. الكل مطلق، آب گونه ی استبى رنگ وزود آتشگیر، با بویی ویژه، در برودت زیاد ابتدا قوام آمده و سپس مانند شیشه منجمد مى گردد
2- كاربرد الكل
از الكل، به عنوان پرمصرفترین ماده شیمیایی در فرایند ساخت وسنتز، جدا سازی و تولید مىتوان نام برد.
در صنعت، الكل را جهت تهیه لاك، ورنی و رنگهای انیلین ودواجات به كار مىگیرند. الكل در آزمایشگاهها به عنوان سوختكاربرد دارد. ولی استفاده از آن به این منظور، به صرفه نیست.
الكلی كه در صنعتبه كار گرفته مىشود، از لحاظ ماهیت، هیچتفاوتی با الكل طبی ندارد و هر دو همان الكل اتیلیك یا اتانولمىباشند. منتها به دلایلی نظیر گرفتن مالیات از نوشابههای الكلی و یاجلوگیری از سوءاستفاده از آنها، كارخانجات تولید كننده الكل، موادسمی، بد بوكننده (هم چون متانول یا عرق چوب) و مواد رنگینكننده (هم چون پریدین) به آن مىافزایند.
الكل بهترین حلال آلی است و لذا در آزمایشگاهها و صنایع داروسازی كاربرد بسیار زیادی دارد. در مواردی نیز الكل جهت محافظتاز رشد میكروبی در فرآوردههای دارویی، ساخت روكش قرصها، وضدعفونی كننده وستبه كار مىرود.
در پزشكی نیز الكل جهت ضدعفونی كردن ابزارهای طبی و غیرهبه كار گرفته مىشود. به علاوه قطعات تشریحی را به خوبی مىتواندر الكل از گندیدن و عفونت محافظت نمود. هم چنین الكل درساختن ادكلنها و لوازم آرایشی نیز كاربرد فراوان دارد.
شرکت کیان پترولیوم به تولید و تامین انواع مشتقات پتروشیمی و پالایشگاهی برای مصارف مختلف صنایع مبادرت نموده و ضمن پاسخگویی به نیازهای مشتریان در بازارهای داخلی و خارجی ، به اخذ نماینده در کشور های پاکستان، افغانستان و … مبادرت نموده است.
شما نیز می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات کیان پترولیوم با بالاترین کیفیت و رقابتی ترین قیمت با کارشناسان ما در ارتباط باشید و یا درخواست خود را بصورت آنلاین در وبسایت کیان پترولیوم ثبت نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
شرکت کیان پترولیوم دارای پرسنل متخصص در زمینه های فنی مهندسی ، عملیات ،IT ،HSE و عملیات مالی و بازرگانی و همچنین دارای چندین واحد پالایشگاهی زیرمجموعه و تحت قرارداد است که امکان ارائه انواع محصولات پالایشگاهی را به بازارهای داخلی و خارجی را با قیمت های رقابتی ایجاد کرده است که این نشانه پتانسیل های بالای این شرکت در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی می باشد.
0 دیدگاه