تاریخ آخرین بروزرسانی: ۱ام اردیبهشت ۱۴۰۰
سوخت جت
- سوخت جت این نوع سوختها که همگی در خانواده نفت سفید قرار میگیرند، در هواپیماهای دارای موتور توربینی (توربوجت ، توربوفن و توربوپراپ) استفاده میشود. بهطور کلی موتورهای توربینی (که جتها یکی از انواع آن هستند) توانایی استفاده از طیف متنوعی از سوختهای نفتی را دارند اما سوخت مناسب آنها بایستی دمای اشتعال بالایی داشته باشد، رسوب نکرده و ایجاد زنگ زدگی نکند، ارزش حرارتی بالایی داشته و به بخشهای داغ توربین موتور آسیب نرساند و در هوای سرد نیز به خوبی جریان پیدا کند.
بنزین هواپیما
- بنزین هواپیما بنزین هواپیما تنها در هواپیماهای دارای موتور پیستونی استفاده میشود. این نوع سوخت یک نوع بنزین مرغوب و خالص با عدد اکتان بالا است. با توجه به اینکه فقط برخی از هواپیماهای کوچک از موتورهای پیستونی استفاده میکنند، این نوع سوخت در حجم بسیار کمتری نسبت به سوخت جت تولید و به فروش میرسد. یکی دیگر از بنزینهای موتور هواپیماهای کوچک میتوان به بنزین ۱۰۰LL اشاره کرد ، بنزین ۱۰۰ll بهرین سوخت برای موتورهای پیستونی است و از خودسوزی در موتور جلوگیری میکند ، برخلاف تصور بالا بودن اکتان این بنزین آسیبی به موتور نمیزند و عمر قطعات را کم نمیکند ، شرکت Lycoming بارها در بولتنهای خود بر استفاده از این سوخت تاکید میکند اما بدلیل گران بودن خلبانهای آمریکایی کمتر از این سوخت استفاده میکنند.
یک حقیقت جالب درباره بنزین هواپیما این است که این ماده از ترکیب بیش از ۲۰۰۰ ماده شیمیایی گوناگون تشکیل شده و فرایند تولیدی پیچیده دارد. مهمترین این مواد عبارتند از هیدروکربنها، آنتیاکسیدانها، مواد ضد انجماد و مواد پایدارکننده. ترکیب این مواد با دقت خاصی انجام میشود تا موتور هواپیما در دما و فشار، بتواند به درستی کار کند.
یک نکته جالب دیگر درباره بنزین هواپیما این است که اکنون بنزین هوایپما با منشا زیستی و گیاهی در حال جایگزین شدن با بنزین هواپیما به عنوان یک سوخت فسیلی است.
دانستنی جالب دیگر درباره بنزین هواپیما این است که نزدیکترین ماده پتروشیمی به بنزین هواپیما، «نفت سفید» است.
نفت سفید
نفت سفید (Kerosene) برشی است که گستره جوش آن پس از بنزین قرار گرفته است و شامل هیدروکربن های ۱۰ تا ۱۴ کربنه می باشد. نقطه ۶۵ درصد تقطیر این برش باید کمتر از ۲۵۰ درجه سانتی گراد و نقطه جوش ۸۰ درصد آن نیز پایین تر از ۲۸۵ درجه سانتی گراد باشد.
با توجه به تحولات و تغییرات ایجاد شده در سبد مصرفی انرژی مناطق مختلف دنیا و البته کشور عزیزمان ایران، استعمال این فراورده برای ایجاد روشنایی و گرمایی در حال از بین رفتن و محدود شدن است. نفت سفید را می توان پس از تخلیص و بی بو کردن به عنوان حلال حشره کش ها نیز به کار برد.
با ظهور هواپیماهای جت، کاربرد دیگری برای برش نفت سفید به صورت سوخت جت پیدا شد. سوخت های جت انواع گوناگون دارند که بر حسب کاربرد نظامی یا مسافری، اسامی آنها در کشورهای مختلف متفاوت است. فراورده ای که بیشترین کاربرد را دارد توربو راکتور یا JP8 است که به F34 و F35 نیز شناخته می شود. در هواپیماهای نظامی از سوخت فرارتری به نام JP4، Jet B، F45 و F40 استفاده می شود که به دلیل اختلافات جزئی دارای اسامی مختلفی نیز هستند. همچنین سوخت جت سنگین تر و با فراریت کمتر (ایمنی بیشتر در هنگام ذخیره شدن دارد) با نام JPS نیز وجود دارد.
موتور های جت
برخلاف موتورهای پیستونی، موتورهای جت از جریان مداوم گاز استفاده می کنند. مشخصات شیمیایی مربوط به احتراق خود به خود در اینجا هیچ نقشی ندارد. مشخصات مطرح شده سوخت جت در ارتباط با تهیه مخلوط مناسب سوخت-هوا، تشعشع شعله و پتانسیل تشکیل رسوب های کربنی می باشند. همچنین با توجه به ارتفاع زیاد، آشکار است که سوخت جت باید در دماهای بسیار کم نیز سیالیت خود را حفظ نماید. علاوه بر این، تحت شرایط خاص به ویژه در هواپیماهای ما فوق صوت، پایداری حرارتی بالا نیز لازم است.
- نقطه انجماد مناسب که با تغییر محدوده برش تنظیم می شود.
- میزان مجاز آروماتیک ها که بستگی به انتخاب مناسب نفت خام اولیه دارد.
- مقدار گوگرد، اسیدیته، وضعیت خورندگی باید بررسی و تنظیم شوند.
سوختهای جت برای هواپیماهای غیرنظامی به سه دسته کلی تقسیم میشوند.
سوخت جت آ (A) و آ۱ (A1): سوخت جت A استاندارد سوخت جت در ایالات متحده است. و در نقاط دیگر دنیا از استاندارد A1 استفاده میشود. نقطه اشتعال هر دوی آنها بیاستی بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد و دمای خودآتشگیری آنها بالاتر از ۲۱۰ درجه باشد.
سوخت جت ب (B): این نوع سوخت ترکیبی از حدودا ۳۰ درصد نفت سفید و ۷۰ درصد بنزین است. این نوع سوخت دمای انجماد پایینتری دارد و تا ۶۰ درجه زیر صفر یخ نمیزند. نقطه اشتعال آن هم پایینتر است و در نتیجه سوخت خطرناکتری محسوب میشود. این نوع سوخت عملکرد بهتری در هوای سرد دارد و فقط در هوای بسیار سرد مورد استفاده قرار میگیرد.
خلاصه کدهای سوختی
کد A: معرف سوختی است که دارای موادی چون ضدیخ ، ضداکسیژن و ضدزنگ زدگی است.
کد B: این نوع سوخت مانند F-۳۴ است فقط ضدیخ ندارد.
کد C: این نوع سوخت تجاری است و برای خطوط هوایی با مشخصات معین و برای موتورهای جت در نظر گرفته شده است.
کد D: نقطه انجماد آن ۵۰- درجه فارنهایت می باشد و مانند JP-۸ است.
کد E: نقطه انجماد آن ۳۶- درجه فارنهایت است.
کد F: از هر نظر همانند JP-۴ می باشد.